Fried Carrot Cake
Fried Carrot Cake
My Style My Way
Bahan Utama
5 tbsp minyak masak
1 tbsp bawang putih cincang
200g parutan lobak putih
Bahan Perasa ( disatukan )
600ml air
1 tbsp gula
1 tbsp pepper
Bahan Pemekat
350g tepung beras
25g tepung ubi
500ml air
Penyediaan untuk Carrot Cake
Panaskan minyak dlm kuali. ( lebih bagus kalau guna non stick agar aduan dpt digaul dengan sekata )
Tumis bawang putih hingga wangi
Masukkan parutan lobak putih, masak sebentar
Tambah bahan perasa. Masukkan bahan pemekat. Tuang dlm loyang ( sapu sedikit minyak )
Ratakan dan kukus hingga masak ( dlm 45mins )
Sejukan baru dipotong
Source Bro Rozzan
Penyedian bahan goreng
Bahan utk kisar
1 biji bawang besar
5 batang atau lebih cili kering
½ mangkuk kecil udang kering
Bahan lain
Chai Poh
Sedikit air
Kicap manis
Sedikit sweet sauce ( jika mahu )
Kicap Pekat
Telur
Daun ketumbar
Caranya :
Panaskan minyak tumis bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan chai poh & lontong yg telah dipotong kecil
Gaul rata. Ketepikan lontong dan pecahkan telur serta hancurkannya sedikit
Gaul rata kesemua bahan. Masukan kicap pekat, kicap manis & perasa
Letak sedikit air. Akhir sekali masukkan daun ketumbar.
Sedia dihidang
Copy dr 'kongsi resepi'